sparawa jest taka:
nie potrafie sie jeszcze poslugiwac linuxem i to moze byc glowna przyczyna moich problemow, znalazlem mysle ze bardzo dobry kurs wardriving gdzie wszystko jest przejrzyscie wytlumaczone, problem polega tylko na tym iz nie wiem jak uzywac narzedzi po przez terminal takich jak airodump, aireplay, aircrack...
juz na samym poczatku gdy chce ustawic karte w tryb monitorowania poleceniem #airmon.sh start wlan0 dostaje command not found
sciagnalem taki oto pakiet aircrack --> http://www.speedyshare.com/180854571.html
i zakladam ze trzeba tego jakos "uzyc" ale poprostu nie wiem jak, nie mialem doczynienia wczesniej z linuksem ale naprawde chcialbym sie tego nauczyc, dlatego prosze tez nie odsylac mnie do prostszych wersji takich jak ubuntu czy kubuntu, tylko o wytlumaczenie w miare prosto jak mam sie tym poslugiwac
z gory dziekuje
Edytowane przez psychol dnia 12-03-2009 01:48
to wszystko zalezy od warunkow , rodzaju dystrybucji systemu , pakietow skladowych , metodzie kompilacji pakietu aircrack oraz sterownikow dla twojej kary sieci bezprzewodowych.
jak chcesz sobie ulatwic zycie sciagnij dystrybucje live cd back track 3 (nowszych nie sciagaj bo to wersje beta , okrojone tylko do podstawowych funkcjonalnosc).
system ten posiada duzo driverow do sprzetu , odpowiednie oprogramowanie skompilowane i gotowe do uzytku , system mozna bardzo latwo zainstalowac na hdd komputera.
jedyna przeciwnoscia to brak inteligentnego wsparcia do oszczednosci energii baterii komputerow przenosnych , w moim przypadku maxymalny czas pracy to 1h20min ... w prownaniu vista przy obciazeniu dziala 2h50min ...
http://remote-exploit.org/backtrack_download.html
tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje nastepne pytania:
zapomnialem wlasnie dodac, ze korzystam z bt3 ale mimo to poczytam troche na ten temat. Zastanawiam sie jeszcze czy czasem nie bedzie problemem to ze nie mam karty sieciowej jako takiej wogole (blad przy za kupie za ktory ktos zaplaci w wakacje), a zamiast mam jedynie adapter usb przez ktory moge laczyc sie z internetem (EDIMAX WIRELESS nLITE HIGH GAIN USB ADAPTER RETAIL (EW-7711UAN) jakby co )?
tylko link, nic wiecej, bo z aircrack'iem mialem do czynienia glownie na
prosze tez nie odsylac mnie do prostszych wersji takich jak ubuntu czy kubuntu
(...)
... a tak poza tym... to jeden kij
backtrack3 ma juz pakiet aircrack'a. jezeli twoja karta (realtek jakis... a jaki dokladnie to cholera wie) jest kompatybilna z pakietem (ma mozliwosc pracy w trybie monitor) i ma odpowiedni sterownik (u mnie na ralink'u i atherosie hula ze jej... problem w tym, ze nie mam sieci z wep w poblizu.. albo 'hotspoty' albo obkute w wpa2) to powinno hasac.. wtedy wybierasz kanal, bssid, sciezke dla pliku i jazda :] wstrzykiwanie pakietow.. to co innego, sam do konca nie wiem, bo nie mam w co wstrzykiwac
Edytowane przez tmp dnia 12-03-2009 22:00